top of page

 

Hvorfor vaccinerer man sin hund?

Grunden til man vaccinerer sin hund er for at beskytte den mod nogle af de livstruende, smitsomme sygdomme. De fleste vacciner, der benyttes i Danmark indeholder vaccine imod parvo-, smitsom leverbetændelse og hundesygevirus. De 4 førstnævnte sygdomme er livstruende. Kennelhoste ikke er livstruende, men er meget generende for hunden.

 

Vaccinationsprogram

Når en hund er 8 uger skal den vaccineres første gang (1. basisvaccination) og igen inden for 4 uger senere (2. basisvaccination). Når en hund først er basisvaccineret skal den efterfølgende vaccineres 1 gang årligt. Hvis man ikke får givet 2. basisvaccination inden for 4 uger efter 1. basisvaccination er det ikke sikkert vaccinen dækker og hunden skal derfor gennemgå et nyt basisvaccinationsprogram. 

 

Vaccinerne mod parvo-, smitsom leverbetændelse-, hundesygevirus og leptospirose dækker næsten 100% så der ses kun yderst sjældent vaccinegennembrud.

 

Vaccinen mod kennelhoste som er en del af vores normale årlige vaccine, giver en vis beskyttelse mod kennelhoste, men vaccinegennembrud ses af og til. Hvis man vil give sin hund optimal beskyttelse mod kennelhoste (fx forud for ophold i hundepension eller udstillinger hvor der er mange andre hunde), kan man supplere med en vaccine som gives i næsen. Denne vaccine virker i løbet af 3 uger.

 

Kan alle hunde vaccineres?

En vaccine virker ved at man sprøjter død eller svækket virus ind i hunden. Hundens immunforsvar danner derefter antistoffer mod virus. Det er disse antistoffer, som beskytter hunden. Hvis hunden er syg, har dens immunforsvar travlt med at bekæmpe den sygdom som hunden allerede har. Giver man hunden vaccine i denne periode er det derfor ikke sikkert immunforsvaret har overskud til at danne antistoffer, og derved virker vaccinen ikke. Derfor kan man komme ud for at man ikke kan få vaccineret sin hund, hvis dyrlægen finder en sygdom hos hunden under sundhedsundersøgelsen, der laves forud for vaccinationen, og man må vente med at vaccinere hunden til den er rask.

 

Vaccinationer hvis man skal til udlandet

Hvis man skal til udlandet, skal man forud for rejsen undersøge, hvad der er af regler. Det skal gøres i god tid, da der i visse tilfælde kan gå næsten et halvt år fra den vaccinen er givet, til man kan få tilladelse til at rejse til udlandet med dyret.

 

Vaccination af hund

bottom of page